اخذ جواز تأسیس
اخذ جواز تاسیس اولین گام برای راه اندازی هر نوع کسب و کاری است. در واقع تمام کاربرانی که می خواهند مراحل راه اندازی کسب و کار آن ها به صورت قانونی طی شود باید این جواز را کسب کنند.
جواز تاسیس مجوزی است که متقاضی تاسیس کارخانه و واحد صنعتی باید قبل از راه اندازی و ساخت و ساز واحد صنعتی آن را دریافت کند. این جواز نشان دهنده فعالیت قانونی اشخاص حقیق و حقوقی است. یعنی اگر متقاضی بدون داشتن این جواز شروع به ساخت و ساز و راه اندازی کند فعالیت او غیر قانونی بوده و پیگرد قضایی دارد.
از این رو تمام اشخاص حقیقی و حقوقی باید این جواز را بر اساس نوع محصول تولیدی خود از وزارت مربوطه دریافت کنند. یعنی این مجوز مخصوص متقاضی راه اندازی واحد تولیدی است و فقط برای او صادر می شود. بنابراین فرقی نمی کند متقاضی شخصا قصد احداث کارخانه دارد و یا در قالب شرکت و به صورت چند نفری می خواهند یک واحد صنعتی راه اندازی کنند برای قانونی بودن فعالیت باید اقدام به اخذ جواز تاسیس کنند.
زمانی که متقاضی موفق شد این جواز را کسب کند می تواند برای اخذ پروانه بهره برداری و خرید زمین اقدام کند. البته باید این نکته را یادآوری کنیم هر محصول تولیدی جواز تاسیس خاص خود را می خواهد. لذا شرایط، مراحل و مدارک هر محصول تولیدی متفاوت است. به عنوان مثال شرایط اخذ جواز تاسیس برای ثبت برند با شرایط جواز تاسیس جهاد کشاورزی متفاوت است.
به همین دلیل در این مجوز نام محصول تولیدی قید می شود. همچنین سازمانی که این مجوز را صادر می کند بسته به محصول تولیدی متفاوت می باشد. بر اساس این مجوز متقاضی متعهد می شود در مکانی که ذکر نموده مثلا فروشگاه، کارگاه، شهرک صنعتی و یا کارخانه محصول خود را تولید نماید.
آشنایی با انواع جواز
همانطور که اشاره نمودیم هر کسب و کاری بر اساس محصول تولیدی و شرایط فعالیت اقتصادی خود باید مجوز تاسیس مربوط به خود را دریافت کند. این موضوع سبب شد انواع جواز تاسیس صادر شود. جواز تاسیس بر اساس نوع محصول تولیدی و ارگان تولیدکننده به انواع زیر تقسیم می شود:
- جواز تاسیس وزارت صنعت، معدن و تجارت
- اخذ جواز تاسیس جهاد کشاورزی
- جواز تاسیس وزارت بهداشت
- اخذ جواز تاسیس از میراث فرهنگی
- دریافت جواز تاسیس از وزارت کار و تعاون
- اخذ جواز تاسیس از وزارت کشور
- اخذ جواز تاسیس برای ثبت برند
- اخذ جواز تاسیس شرکت
- اخذ جواز تاسیس واحد تولیدی
- و …
از طرف دیگر انواع جواز تاسیس بر اساس متقاضی نیز به دو نوع حقیقی و حقوقی تقسیم می شود. به طور کلی جواز تاسیس را به سه دسته زیر تقسیم می کنند:
- جواز تاسیس صنعتی: این جواز مربوط به مشاغلی است که قصد دارند در حوزه کالاهای صنعتی محصولی را تولید کنند. معمولا تمام واحدهای صنعتی در این دسته قرار دارند. با این مجوز شخص یا شرکت می تواند یک واحد صنعتی در شهرک صنعتی یا هر مکان دیگری راه اندازی کند.
- جواز تاسیس آموزشی: همانطور که از نام این جواز مشخص است هر متقاضی که قصد راه اندازی کسب و کارهای آموزشی نظیر کلاس های کنکور، مدارس غیر انتفاعی، کلاس های آموزشی مختلف، پیش دبستانی و … دارد باید این مجوز تاسیس را دریافت کند. مرجع صادر کننده این جواز تاسیس، وزارت آموزش و پرورش می باشد. مجوز تاسیس آموزشگاه های هنری آزاد و کلاس های سینمایی نیز در این دسته قرار دارند. اما متقاضیان این مجوز را باید از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کنند.
- جواز تاسیس مشاغل خانگی: برخی از مشاغل خانگی که قصد توسعه شغل به محیط بیرون دارند هم باید جواز تاسیس اخذ کنند.
مراحل و زمان دریافت جواز تاسیس
مراحل و زمان دریافت جواز تاسیس از دیگر فاکتورهای مهم در زمان اخذ این جواز است. حال اگر قصد اخذ این جواز را دارید باید بدانید که گرفتن مجوز تاسیس نیازمند طی کردن مراحلی است که عبارتند از:
- اولین گام ورود به سامانه درگاه ملی مجوزهای کشور می باشد. متقاضیان باید وارد این سامانه شوند و درخواست جواز تاسیس خود را بر اساس واحد تولیدی خود انتخاب و ثبت کنند.
- متقاضی باید در سامانه درگاه ملی مجوزهای کشور جستجو کرده تا نام واحد تولیدی مربوط به خود را پیدا کند.
- پس از یافتن واحد تولیدی مورد نظر باید بر روی گزینه درخواست مجوز کلیک کنید.
ثبت درخواست جواز تاسیس
- در صفحه اول سامانه بر روی گزینه صدور مجوز کلیک نمایید.
- پس از کلیک لیستی نمایش داده می شود که متقاضی باید بر روی گزینه صدور مجوز تاسیس کلیک نماید.
- اگر متقاضی در این سامانه ثبتنام نکرده است باید برای ثبت درخواست در ثبت نام کند. پس بر روی گزینه ثبتنام کلیک نمایید.
- صفحه ای برای متقاضی باز می شود که باید اطلاعات خود را در آن وارد و فرم را تکمیل نماید.
- پس از کامل کردن فرم و دریافت رمز عبور می تواند به حساب کاربری خود وارد شود و به خدمات وب سایت دسترسی داشته باشد.
- برای ثبت و درخواست جواز تاسیس، متقاضی باید از حساب کاربری خود استفاده کند و از این حساب کاربری بر روی گزینه صدور جواز کلیک نماید.
- متقاضی پس از کلیک بر روی گزینه تایید قوانین و شروع می تواند بقیه مراحل اخذ جواز را ادامه دهد.
- برای ثبت درخواست مجوز تاسیس وارد کردن اطلاعاتی نظیر مشخصات هویتی و عمومی، مشخصات زمین، اطلاعات محصول و … در سامانه الزامی است.
- پس از بررسی نهایی اطلاعات و سرمایه درخواست متقاضی در این سامانه ثبت می گردد و به کارشناس ارجاع داده می شود.
مدارک لازم برای اخذ جواز تأسیس
از مدارک مورد نیاز برای اظهارنامه مالیاتی می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- ارائه کپی مدارک هویتی نظیر شناسنامه و کارت ملی متقاضی
- کارت پایان خدمت در صورتی که متقاضی مرد است
- ارائه مجوز لازم. مثلا اگر قصد تولید محصولی دارید در ابتدا باید مجوز تولید آن را ارئه دهید
در صورتی که متقاضی شخص حقیقی است علاوه بر مدارک بالا باید مدارک زیر را هم ارائه دهد:
- کامل کردن فرم پرسشنامه یا طرح توجیهی
- ارائه تمام اطلاعات مربوط به محصول تولیدی
شرایط مدارک لازم برای شخص حقوقی عبارتند از:
- کپی روزنامه رسمی تاسیس شرکت و اساسنامه آن. بنابراین تا زمانی که متقاضی شرکت خود را در سامانه ثبت شرکت ثبت نکند نمی تواند اقدام به اخذ جواز تاسیس کند.
- کپی شرکتنامه یا اظهارنامه شرکت
- مهر و سربرگ شرکت
- کامل نمودن فرم پرسشنامه